Vrijwilliger van het jaar, prijs voor de onmisbare krachten achter goede doelen

Het is de prijs voor degenen die er altijd bij zijn als er geholpen moet worden. Of het nu gaat om een collecte lopen of de afwas doen aan het einde van een vergadering. Het zijn deze mensen die de kracht zijn achter het slagen van een actie. Vrijwilligers zijn de krachten waarop een vereniging draait. Want het zijn de vrijwilligers die zich kosteloos inzetten voor een ander. Voor hen wordt bij veel goede doel organisaties de vrijwilliger van het jaar uitgeroepen.

Vrijwilligers van het jaar door het hele land

Omdat Nederland drijft op vrijwilligerswerk is dit een nieuwe traditie die er langzaamaan bij bijna alle goede doelen organisaties gevierd wordt. Een keer in het jaar worden vrijwilligers voor hun bijzondere bijdrage in het zonnetje gezet. Hier is geen vaste dag voor of een vast protocol. Het is per organisatie of gemeente ook verschillend hoe de selectie verloopt. Zo kan bij sommige gemeentes of organisaties een vrijwilliger worden voorgedragen. Bij andere gebeurt dit vanuit gemeentes, maar ook bij veel verenigingen zelf. Het is een klein bedankje voor het vele werk wat door deze mensen wordt verzet. De prijs is vooral symbolisch met een lintje of bokaal en natuurlijk een mooie bos bloemen. Het zijn vaak geen grote geldprijzen, maar daar gaat het de ware vrijwilliger natuurlijk ook niet om. Een keer heel hartelijk dankjewel zeggen voor iemands inzet is een fijn gebaar om te ontvangen en te geven.

Vrijwilliger van het jaar mooi moment om bij stil te staan

Want het uitroepen van een vrijwilliger van het jaar is niet alleen een mooi moment om een vrijwilliger te bedanken. Het kan ook het juiste moment zijn om het belang van vrijwilligers voor de organisatie of gemeente te benadrukken. Het verhaal van een betrokken vrijwilliger stimuleert bovendien mensen om de mooie kanten van vrijwilligerswerk te zien. Het motiveert mensen om ook de handen uit de mouwen te steken voor een ander.