Dierenwelzijn activisme is het pleidooi voor betere omstandigheden voor door mensen gehouden dieren. Dit kan vele vormen aannemen, zoals campagne voeren voor meer humane landbouwmethoden, of werken om een einde te maken aan het gebruik van dieren voor amusement of wetenschappelijke experimenten. Dierenwelzijnsactivisten zijn doorgaans van mening dat alle dieren het verdienen om met respect en medeleven te worden behandeld, en dat hun welzijn een prioriteit moet zijn. Hier kun je ook zien hoe je diersoorten kunt beschermen.
Hoewel er enige discussie is over de definitie van dierenwelzijn, zijn de meeste activisten het erover eens dat het belangrijk is om te werken aan het verbeteren van het leven van door mensen gehouden dieren. Naast het voorkomen van lijden, kan dierenwelzijn activisme ook bijdragen aan een humanere en meer medelevende samenleving. Uiteindelijk gaat dierenwelzijn activisme over het bevorderen van een betere wereld voor mens en dier. Bekijk hier hoe je dierenmishandeling kunt herkennen om zelf mee te helpen.
Dierenwelzijn is het welzijn van dieren. De doelen van dierenwelzijn zijn het verbeteren van de kwaliteit van leven van dieren en het beëindigen van dierenmishandeling. Dierenwelzijn omvat zowel lichamelijk als geestelijk welzijn. We moeten om dierenwelzijn geven, want dieren zijn wezens met gevoel die pijn, vreugde, angst en liefde voelen. Dieren hebben intrinsieke waarde en verdienen het om met respect behandeld te worden. Zo zijn er ook verschillende bedreigde diersoorten die bescherming nodig hebben.
Bovendien kan de zorg voor dieren positieve overloopeffecten hebben op mensen, zoals het verminderen van stress en het bevorderen van empathie. Als we dieren mishandelen, zegt dat iets over ons als samenleving. Het laat zien dat we bereid zijn een oogje dicht te knijpen voor lijden en dat we niet al het leven even waardevol vinden. Dierenwelzijn is een belangrijk onderwerp omdat het een afspiegeling is van onze eigen menselijkheid.